tiistai 17. syyskuuta 2013

10. Etätehtävä

Typografia tarkoittaa kirjasintyyppejä ja niiden suunnittelua sekä kirjapainotaitoa ja painotuotteiden ulkoasua. Nykyisin typografialla tarkoitetaan erityisesti minkä tahansa paino- tai digitaalisen työn ulkoasua ja sen suunnittelua. Se on kulttuuri- ja tilannesidonnainen merkkijärjestelmä.

Erilaiset kirjasintyypit voidaan jakaa viiteen ryhmään: antiikva, groteski, egyptienne, fraktuura ja kalligrafiset.

Antiikva-fonttia käytetään yleensä sanomalehdissä, asiakirjastandardeissa ja kirjoissa.

Groteski-fonttia on alettu suunnitella vasta 1800- luvulla, ja sen luettavuus on parempi www-sivuilla kuin antiikva-fontin.

Egyptienne-fontti  on kehitetty antiikvan pohjalta.

Fraktuura on kehittynyt keskiaikaisten munkkien käsikirjoituksista, ja se kuuluu goottilaisiin kirjaimiin.

Kalligrafiset kirjasintyypit tarkoittavat käsin tehtyä kaunokirjoitusta.

Fontteja valitessa kannattaa valita helposti luettavia fontteja ainakin www-sivuille. Otsikot saavat olla vähän koristeellisempiakin. Samassa yhteydessä kannattaa käyttää korkeitaan kahta tai kolmea erilaista fonttia, ettei teksti mene sekavaksi. Tekstin korostukseen sopii lihavointi, kursivointi, sisennykset, reunaviiva ja suurempi pistekoko tai kapiteeli. Alleviivauksia ja väriä ei kannata käyttää, koska ne sekoittuvat helposti linkkeihin.

Kirjoittaessa on myös hyvä muistaa kappalejako, rivien väli, tekstin tasaus, tavutus sekä tasapaino tekstien ja kuvien välillä ja sivun symmetria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti